Achter veel voordeuren in Nederland schuilt dieren- en mensenleed. Ook jij kan iets doen, door dit te melden. Jouw signaal kan het begin zijn van een oplossing. Ben je getuige van dierenmishandeling? Denk jij dat dieren verwaarloosd worden? Bel dan het landelijk meldnummer 144. Hebben niet alleen dieren, maar ook eigenaren het moeilijk? Neem dan contact op met de lokale gemeente.
Krijg je als sociaal hulpverlener te maken met dierenmishandeling of verwaarlozing? Dan verwijzen we je graag door naar onze Helpdesk Hulpverleners. Kijk voor de contactgegevens onderaan deze pagina.
Waarom bel je meldpunt 144?
Verwaarloosde dieren;
Mishandelde dieren;
Gewonde dieren;
Dieren in acute nood.
Benodigde informatie
Zorg dat je de volgende informatie bij de hand hebt:
Om welk(e) dier/dieren het gaat;
De exacte locatie;
Wat er aan de hand is.
Weet vooraf dat de meldkamer ook om je persoonlijke gegevens zal vragen. Anonieme meldingen worden niet in behandeling genomen.
Is 144 niet bereikbaar?
144 is zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar tegen lokaal tarief. Mocht 144 om technische redenen niet bereikbaar zijn, bel dan het politienummer 0900 8844, of voor spoed 112.
Wat gebeurt er met een melding?
Het meldnummer is ondergebracht bij de Landelijke Eenheid (van de Nationale Politie). Dat betekent dat speciaal opgeleide politiemensen de telefoon aannemen en de juiste hulpverlener inschakelen. Afhankelijk van de melding wordt de politie, de Dierenbescherming, de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming of de Voedsel- en Warenautoriteit ingeschakeld.
Voor sociaal hulpverleners en andere professionals
Krijg je als (sociaal) hulpverlener of als medewerker GGD binnen je eigen werk te maken met dierenleed? Ben je getuige van dierenmishandeling tijdens je werk? Of vermoed je dierenmishandeling of verwaarlozing? Als het gaat om heel ernstige situaties die acuut opgelost moeten worden, bel dan 144